onsdag 20 januari 2010

"Drömmen" blir verklighet!

”En Midsommarnattsdröm”
Av William Shakespeare

Äntligen blir drömmen verklighet! Drömmen att kunna spela ”En midsommarnattsdröm” här på Hampnäs. För stycket kräver en ensemble med minst lika många män som kvinnor för att komma till sin rätt. Och i år har vi det. Sex killar och sex tjejer tar sig an detta mästerverk; pjäsernas pjäs!

Och vad är då ”En midsommarnattsdröm” för en historia?
Jo, först och främst en sprudlande komedi, för det slutar lyckligt.
Samtidigt är det ett kärleksdrama med många bottnar. En hyllning till kärlekens kraft. Och på samma gång en ordlig fest med en text som lyser länge, briljant översatt av Göran O Eriksson.
Men vad handlar det om då?
Hertigen i Aten förkunnar sitt förestående bröllop. Samtidigt finns det två unga kärlekspar. Men Hermias far vill tvinga henne att gifta sig med Demetrius som hon inte älskar. Därför rymmer hon ut i skogen med sin älskade Lysander. Det andra paret följer efter; Demetrius för att hämta tillbaka sin blivande brud, och Helena för att hon älskar Demetrius.
I skogen härskar skogens och alfernas konung Oberon tillsammans med sin drottning Titania. De ser alla till så att grödan växer som den ska, djur och människor för välskapt avkomma och balans råder i naturen. De bestämmer sig för att gripa in i kärleksparens liv. Genom en droppe kärleksört i ögonen på Demetrius ska de få honom att älska Helena igen. Men dropparna hamnar i fel ögon när alfen Puck har lite för bråttom.
Samtidigt har ett gäng hantverkare också hamnat i skogen. De ska träna in en pjäs att spela på hertigens bröllop. Sicket strul det blir när Puck förvandlar en av dem till en åsna!
Men allt ordnar sig till slut på bästa sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar